Directiva europeana privind siguranta jucariilor

 Directiva europeana privind siguranta jucariilor

 

Comisia Europeana impreuna cu Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri din Romania si Toys Industry of Europe au organizat saptamana aceasta in Bucuresti un seminar dedicat noii Directive europene 2009/48/CE privind siguranta jucariilor.

Scopul acestui seminar, parte a unei campanii europene, a fost de a oferi operatorilor economici care activeaza in sectorul jucariilor, cunostinte aprofundate despre  noua directiva cu privire la siguranta jucariilor, care a intrat in vigoare in 2011.

Experti romani si straini din sectorul jucariilor au furnizat informatii cuprinzatoare producatorilor de jucarii, importatorilor, distribuitorilor, comerciantilor, precum si autoritatilor publice. Peste 50 reprezentanti ai sectorului jucariilor din Romania au fost prezenti la acest eveniment.

‘Noua Directiva privind siguranta jucariilor este cea mai noua masura destinata sa ajute la protejarea a peste 78 de milioane de copii din Uniunea Europeana (UE). Noua directiva introduce roluri şi obligatii clar definite petru operatorii economici implicati in producerea si distributia de jucarii. Campania vizeaza, de asemenea, sa ajunga si la toate celelalte parti care joaca un rol important in asigurarea jucariilor inainte ca ele sa ajunga la consumatori’, se arata in comunicatul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

Noua directiva presupune, printre altele, cerinte mai stricte pentru componente care ar putea dauna copiilor, cum ar fi jucarii atasate la produsele alimentare, jucarii din textile care pot fi spalate si potentiale produse chimice aflate in interiorul jucariilor. Avertismentele despre jucarii trebuie sa fie mai vizibile si usor de inteles. Pentru a evita accidentele si eventualele vatamari, industria de jucarii sfatuieste parintii sa cumpere intotdeauna jucarii din magazine specializate, sa citeasca cu atentie toate avertismentele si instructiunile, si sa  aleaga jucarii, care sunt potrivite pentru varsta, abilitatile si indemanarea copiilor.

In 2009, valoarea pietei de jocuri si jucarii traditionale era de 333.3 milioane lei, in crestere cu peste 10% fata de 2008. Piata jucariilor este destul de mare in Romania, dat fiind ca peste 15% din populatia tarii include copii sub 14 ani, anunta Comisia Europeana.
0

COMENTARII (0)

Cod de verificare

Caractere rămase: 500