Poluarea aerului si a solului

poluarea apei

 

 

Poluarea aerului exista datorita extragerii intensive a unor materii prime (cariere de piatra, exploatarea la suprafata a carbunelui), utilizarii ineficiente si risipei de energie si materii prime, utilizarii unor echipamente uzate si deficitare, care permit emisia de poluanti si noxe in atmosfera, lipsei respectarii, uneori, a legislatiei in vigoare si a acordurilor legale.

 

Sursele de poluare a aerului sunt:

 

- Surse naturale – reprezentate de diverse procese care se petrec in mod natural:

·         solul – care sufera fenomene de eroziune si macinare cu eliberare de particule foarte fine,

·         plantele si animalele – care pot elimina in aer diverse elemente (fulgi, polen, par),

·         eruptii vulcanice – care arunca in aer mari cantitati de gaze, particule solide,

·         incendiile din paduri – care creeaza fum, ce se poate raspandi pe suprafete mari.

 

- Surse artificiale – reprezentate de activitatile omului:

·         procesele de ardere – de la incalzirea locuintei si pana la combustibilul utilizat pentru producerea de energie in scopuri industriale

·         procesele industriale – care raspandesc in aer diversi poluanti emisi de intreprinderile industriale,

·         transporturile – de tip feroviar, naval, aerian si, in special, rutier.

poluarea aerului

 

Solul, ca si aerul si apa, este un factor de mediu cu influenta deosebita asupra sanatatii.

De calitatea solului depinde formarea si protectia surselor de apa, atat a celor de suprafata cat mai ales a celor subterane.

poluare

Poluarea solului este considerata o consecinta a unor obiceiuri neigienice sau practici necorespunzatoare, datorita depozitarii la intamplare a deseurilor rezultate din activitatea omului, a deseurilor industriale sau utilizarii necorespunzatoare a unor substante chimice in agricultura.

Tinand cont ca populatia lumii a crescut la peste 6 miliarde de locuitori, se pune problema daca acestia sunt multi sau putini, daca numarul lor exercita o presiune demografica asupra mediului inconjurator. Se pune problema daca solul poate asigura hrana necesara unei populatii atat de numeroase. Nu incape indoiala ca solul este capitalul cel mai pretios de care dispune omul pentru satisfacerea nevoilor si ambitiilor sale. Omul este intersat sa introduca in agricultur suprafete tot mai mari de teren, iar alte suprafete le defriseaza pentru a crea drumuri, a construi uzine si orase, avand loc un adevarat duel intre frunza si asfalt.

Distrugerea padurilor s-a soldat de-a lungul timpului cu efecte dezastruoase. Padurilor le revine un rol insemnat in fixarea stratului, relativ subtire, de sol fertil, mediu germinativ al masei vegetale.

O alta mare sursa de distrugere a solului, este construita de catre raurile dezlantuite, care fac ravagii, spaland nemilos fertilitatea solului.

Elementele poluante ale solului sunt de 3 categorii:

- elemente biologice – reprezentate de organisme (bacterii, virusi, paraziti), eliminate de om si de animale, care sunt in cea mai mare parte patogene;

- elemente chimice – care sunt in cea mai mare parte de natura organica;

- elemente fizice – care provoaca dezechilibrul compozitiei solului (inundatii, ploi acide, defrisari).

 

Schimbarile globale majore determinate de poluare se manifesta sub urmatoarele forme: deprecierea stratului de ozon, schimbari de ordin climatic (mai specific, incalzirea climei, ceea ce are la randu-i o serie de consecinte negative asupra mediului), schimbari la nivelul hidrosferei (cresterea nivelului marilor, modificari ale compozitiei chimice, secatuirea unor rezervoare de apa), desertificarea, despaduririle, acidifierea, degradarea terenurilor si nu in ultimul rand, reducerea biodiversitatii.

Primele initiative de ocrotire a mediului au aparut acum aproximativ 200 de ani, din necesitatea salvarii unor specii pe cale de disparitie. Cu timpul, motivele care au impus ocrotirea naturii s-au diversificat. Incepand din 1970, au aparut semne clare de imbolnavire a planetei: subtierea stratului de ozon, incalzirea globala, ploile acide, poluarea apelor, a aerului, a solului. Oamenii au inceput sa inteleaga necesitatea adoptarii unui comportament responsabil fata de natura. Insa responsabilitatea omului pentru ocrotirea  mediului inconjurator este atat individuala, dar mai ales colectiva; protectia angajeaza colaborare si sprijin pe plan local, judetean, national si international.

 

Protectia mediului inconjurator a aparut ca problema a omenirii numai in zilele noastre, respectiv, atunci cand omul a cucerit intregul spatiu al Terrei, prielnic vietii.

Satisfacerea necesitatilor si supravietuirea generatiilor umane prezente si viitoare, dar si mentinerea vietii pe Pamant, sunt posibile numai cu conditia reducerii impactului distructiv al omului asupra naturii. Intre dezvoltarea societatii omenesti si protectia mediului este o contradictie care devine din ce in ce mai accentuata.

Oamenii trebuie sa ia masuri pentru prevenirea si inlaturarea poluarii sau pentru diminuarea efectelor poluarii asupra mediului inconjurator.

 

Masuri de prevenire si combatere a poluarii solului sunt:

- folosirea rationala a ingrasamintelor si pesticidelor in agricultura si silvicultura;

- colectarea igienica a deseurilor menajere in recipiente speciale, pe cat posibil colectarea selectiva (pe tipuri de deseuri);

- indepartarea organizata si la perioade cat mai scurte a deseurilor colectate;

- reciclarea;

- valorificarea sau eliminarea controlata.

 

Masuri de prevenire a poluarii apei sunt:

- interzicerea depozitarii la intamplare a deseurilor de orice fel, care ar putea polua apa;

- organizarea corecta a sistemelor de canalizare si a instalatiilor locale;

- construirea de statii de epurare a apei uzate;

- controlul depozitarii deseurilor solide, astfel incat substantele nocive sa nu se infiltreze in panza freatica.

 

Masurile cele mai importante pentru impiedicarea poluarii masive a atmosferei sunt:

- construirea de intreprinderi in afara zonelor de locuit;

- tratarea prealabila a combustibilului folosit sau a unor materii prime pentru reducerea concentratiei de poluanti;

- asigurarea unor arderi complete ale combustibililor utilizati in industrie;

- inzestrarea intreprinderilor industriale cu instalatii de retinere a poluantilor;

- reglarea corespunzatoare a arderilor la autovehicule pentru reducerea eliminarii poluantilor;

- inlocuirea combustibilului inferior cu cel superior, mai putin poluant;

- amenajarea a cat mai multor spatii verzi.

 

poluare

Restabilirea echilibrului in zonele afectate de poluare este posibila, prin:

- ocrotirea naturii – care, de fapt, inseamna ocrotirea resurselor si care trebuie facuta pe plan local, regional, global, impotriva deteriorarii pe oricare din caile studiate anterior;

- utilizarea rationala a resurselor ecosferei.

Ambele cai necesita cunoasterea legilor ecologice (deci implica dezvoltarea cercetarii), masuri organizatorice fundamentate stiintific, educatia ecologica a intregii populatii pentru dezvoltarea unei constiinte ecologice.

De aici se vede ca ocrotirea naturii este o problema practica de cea mai mare insemnatate, iar activitatea legata de ocrotirea naturii este o activitate practica a societatii omenesti, menita sa asigure conditiile dezvoltarii ulterioare a societatii.

Ocrotirea naturii ca functie a societatii umane atat din fiecare stat in parte cat si a comunitatii internationale reprezinta un sistem de masuri organizatorice, juridice (legislative), tehnice si educationale, avand drept scop ocrotirea naturii si deci a resurselor naturale, atat pe plan local cat si global.

Exista mai multe etape in desfasurarea procesului de declarare a unei zone ocrotite si anume, identificarea obiectivelor, delimitarea acestora, legiferarea si luarea unor masuri organizatorice, tehnice, mergand pana la organizarea pazei, menite in esenta, sa le fereasca cat mai mult de impactul activitatilor umane. Prin urmare, in acest caz se actioneaza pe principiul izolarii obiectivelor ocrotite fata de influenta omului.

Obiectivele ocrotite in acest fel pot fi foarte diferite, ca dimensiuni, grad de izolare si de protectie: parcuri nationale, parcuri naturale, rezervatii naturale, rezervatii stiintifice, rezervatii ale biosferei, monumente ale naturii.

 

Descarca AICI aceasta lectie.

 

Intra AICI si descarca intreaga parte informativa din manual de ecologie oferit GRATUIT de zibo.ro.
0

COMENTARII (7)

URUC DOINA ( 08 Martie 2012 06:02 )
extraordinara ideea!felicitari!as vrea sa-l descarc pentru elevii mei

ionela ( 01 Noiembrie 2012 17:45 )
faine

criss ( 06 Noiembrie 2012 19:31 )
eu caut poezi sa ma inspir ca am o poezie de terminat

caty ( 03 Decembrie 2012 23:22 )
imi place refratul

andreea ( 16 Ianuarie 2013 15:09 )
cele mai tari poze. mau ajutat la proiectul de geografie!Multumesc!

Danonino ( 21 Ianuarie 2013 10:05 )
Incredibil, formidabil ma ajutat enorm daca nu era proiectul acesta sincer nu cred ca reuseam sa iau o splendida nota la Informatica de 4,50 formidabil felicitari

alina gancea ( 07 Martie 2013 09:46 )
bv

Cod de verificare

Caractere rămase: 500